GODE RÅD OM FERTILITET


Fertilitetsfremmende hjemmeøvelser “Mojzisova-metoden”.

Øvelserne er opkaldt efter den tjekkiske fysioterapeut, Ludmilla Mojzisova. Mojzisova-øvelserne er den ældste og mest veldokumenterede behandling. Forskning har vist at du kan firedobbelt dine chancer for at blive naturligt gravid med Mojzisova-øvelser. Og iøvrigt mindske symptomer som  cyklussmerter, uregelmæssige menstruationer, smerter i bækken- og lænderegionen og fordøjelsesproblemer.

De muskler der findes i og omkring underlivet skal afslappes, så æggestokke, æggeledere og livmoder kan få tilført det nærende blod, de vigtige hormoner og bevæge sig optimalt.

Jeg tilbyder et træningsprogram med “Mojzisova-øvelser”. Vi mødes 1/2 times i vores trænings sal og du får efterfølgende tilsendt et program. Du kan lave øvelserne derhjemme og det tager ca. 10-15 min. Optimalt laves øvelserne 5 gange om ugen. Øvelserne er med til at få afslappet din bækkenbundsmuskulatur, afslappe dit nervesystem, booste dine hormoner og få ro i din krop. Programmet har dokumenteret effekt og bruges i det tjekkiske sundhedsministerium og anbefales som første valg til behandling af kvinder med fertilitets problemer. Læs mit blogindlæg “Liv i underlivet”.

D-vitamin

  • Der er en formodning om, at for lavt vitamin D koncentration kan nedsætte fertiliteten hos både kvinder og mænd. Få målt dit D-vitamin ved din egen læge, før du evt. begynder på fertilitetsbehandling. Hvis vitamin D er for lavt, kan koncentrationen bringes op på flere måder.
    1. Sollys. Når solens stråler rammer huden, dannes der D-vitamin.
    2. Indtagelse af kost med højt D-vitamin indhold. Specielt ”fede” fisk som laks og makrel indeholder meget D-vitamin.
    3. Vitamin-tilskud med vitamin D (tabletter). Spørg på apoteket.

Stofskifte

  • Du skal sikre dig at du ikke har for lavt eller for højt stofskifte (Du behøver ikke at have nogen mærkbare symptomer).  Kvinders fertilitet er nedsat ved stofskifteproblemer. Kroppen har rigeligt at gøre med at tage vare på sig selv. Det kan derfor være svært at blive gravid, så længe stofskiftet ikke er på plads. Især hvis stofskiftet er for lavt, kan det være svært at blive gravid, specielt hvis det lave stofskifte er ledsaget af uregelmæssige menstruationer, som ofte vil føre til manglende ægløsning. Kvinder med for højt stofskifte har også nedsat fertilitet. Ofte anbefales det, at man venter med at blive gravid, til stofskiftet er velbehandlet. Stofskiftet måles i en blodprøve. Har du fået taget en blodprøve, så spørg din lægen omkring dit stofskiftet.

Æggelederne

  • Sammenvoksninger i æggelederne kan betyde, at ægget ikke kan befrugtes og nå frem til livmoderen. Du kan få lavet en gennemskylning af æggelederne, hvor passagen vurderes. Mange kvinder bliver hurtigere gravide efter en gennemskylning af æggelederne.