GODE RÅD OM FERTILITET


D-vitamin

  • Der er en formodning om, at for lavt vitamin D koncentration kan nedsætte fertiliteten hos både kvinder og mænd. Få målt dit D-vitamin ved din egen læge, før du evt. begynder på fertilitetsbehandling. Hvis vitamin D er for lavt, kan koncentrationen bringes op på flere måder.
    1. Sollys. Når solens stråler rammer huden, dannes der D-vitamin.
    2. Indtagelse af kost med højt D-vitamin indhold. Specielt ”fede” fisk som laks og makrel indeholder meget D-vitamin.
    3. Vitamin-tilskud med vitamin D (tabletter). Spørg på apoteket.

Stofskifte

  • Du skal sikre dig at du ikke har for lavt eller for højt stofskifte (Du behøver ikke at have nogen mærkbare symptomer).  Kvinders fertilitet er nedsat ved stofskifteproblemer. Kroppen har rigeligt at gøre med at tage vare på sig selv. Det kan derfor være svært at blive gravid, så længe stofskiftet ikke er på plads. Især hvis stofskiftet er for lavt, kan det være svært at blive gravid, specielt hvis det lave stofskifte er ledsaget af uregelmæssige menstruationer, som ofte vil føre til manglende ægløsning. Kvinder med for højt stofskifte har også nedsat fertilitet. Ofte anbefales det, at man venter med at blive gravid, til stofskiftet er velbehandlet. Stofskiftet måles i en blodprøve. Har du fået taget en blodprøve, så spørg din lægen omkring dit stofskiftet.

Æggelederne

  • Sammenvoksninger i æggelederne kan betyde, at ægget ikke kan befrugtes og nå frem til livmoderen. Du kan få lavet en gennemskylning af æggelederne, hvor passagen vurderes. Mange kvinder bliver hurtigere gravide efter en gennemskylning af æggelederne.